FAQ

Wat is Pfizer?

Pfizer is een bedrijf dat actief is in de farmaceutische industrie. Het bedrijf kent een rijke historie, aangezien het al in 1849 werd opgericht door de Duitse neven Charles Pfizer en Charles Erhard. Toch is het geen Duits maar een Amerikaans bedrijf. De eerste fabriek van Pfizer opende namelijk in Brooklyn, New York. Door de jaren heen is Pfizer explosief gegroeid. Inmiddels zijn de producten van het bedrijf terug te vinden over de hele wereld, waaronder ook Nederland. Ook heeft het bedrijf de laatste jaren verschillende ‘concurrenten’ overgenomen. Hierdoor behoort Pfizer vandaag de dag bij de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld.

Op welke doelgroep richt Pfizer zich?

Bij farmaceutische bedrijven denken de meeste mensen aan bedrijven die medicatie maken voor mensen. Dit is inderdaad wat Pfizer ook doet. Het gaat in dit geval met name om medicijnen die helpen tegen aandoeningen. Grote verschil met veel andere farmaceutische bedrijven is dat Pfizer zich niet alleen tot mensen richt. Het Amerikaanse bedrijf maakt namelijk ook verschillende middelen om dieren van een aandoening af te helpen. Het gaat in dat geval zowel om landbouwdieren als gezelschapsdieren. De medicatie voor dieren bestaat onder meer uit vaccins, antibiotica en pijnbestrijders.

Wat voor een soort producten verkoopt Pfizer?

Voor wat betreft medicatie voor dieren richt Pfizer zich voornamelijk tot vaccins, antiparasitica, antibiotica, pijnbestrijders en sedativa. Voor landbouwbedrijven heeft Pfizer ook nog uiergezondheidsproducten ontwikkeld. Ook voor wat betreft medicatie voor mensen is het Amerikaanse bedrijf door de jaren heen behoorlijk actief geweest. Zo verkoopt Pfizer onder meer medicatie die helpt bij hartfalen, hoge bloeddruk, suikerziekte, schimmelinfectie, COPD, migraine, depressie, erectiestoornis, hoog cholesterol, pijn op de borst, luchtweginfectie, epilepsie en gewrichtspijn. Uiteraard heeft het farmaceutische bedrijf hier verschillende middeltjes voor gemaakt.

Waar maakt Pifzer haar producten?

Bij het maken van producten denk jij ongetwijfeld direct aan een fabriek. In het geval van medicijnen ligt dit echter iets genuanceerder. Medicijnen worden weliswaar gefabriceerd in een fabriek, maar ze worden eigenlijk gemaakt in een laboratorium. Ook bij Pfizer is dit het geval. Het bedrijf heeft hiervoor de nodige onderzoekscentra en laboratoriums geopend. Deze staan in Andover & Cambrigde (Massachusetts), Grotong (Connecticut), La Jolla & San Francisco (Californië), Pearl River (New York), St. Louis (Missouri) en in Cambridge en Sandwich (Engeland). Het denkwerk en de ontwikkeling van het middel gebeurt hoofdzakelijk op deze locaties. Wanneer het medicijn klaar is, wordt het naar de fabrieken gestuurd voor productie.

In hoeverre is Pfizer in Nederland actief?

Pfizer mag dan een Amerikaans bedrijf zijn, maar het verkoopt haar producten over vrijwel de hele wereld. Ook in Nederland liggen producten van dit bedrijf in de schappen. Zo kun jij bij een drogist bijvoorbeeld zelf Advil, Centrum of Nexium Control kopen. Daarnaast vind je in een groot aantal Nederlandse apotheken ook een groot aantal middelen van Pfizer. Hier moet jij overigens wel een recept voor hebben. Middelen van Pfizer die op recept verkrijgbaar zijn, zijn onder meer Viagra, Neurotin, Synarel en Aciclovir. We kunnen dus rustig zeggen dat medicijnen van Pfizer niet meer weg te denken zijn uit de wereld, ook niet van de Nederlandse markt.

Wordt medicatie van Pfizer vergoed door zorgverzekeringen?

Er zijn genoeg Nederlanders die weleens een medicijn of middel van Pfizer gebruikt hebben. Desondanks bestaat er toch onduidelijkheid over de vraag of deze middelen al dan niet vergoed worden door Pfizer. Dat hier onduidelijkheid over is, is niet zo gek. Pfizer verkoopt namelijk zowel medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, als medicijnen die je gewoon bij de drogist kunt kopen. In dit laatste geval vergoeden zorgverzekeringen de kosten niet. Indien jij het medicijn op recept krijgt en dus af moet halen bij de apotheek, wordt het vaak wel vergoed. Ga er overigens niet van uit dat het medicijn geheel vergoed wordt, want soms moet jij nog een deel betalen.